top of page
eduardo-cano-photo-co-pD95KcO1fZ8-unspla

MITÄ ON CROSSFIT?

CrossFit on liikuntamuoto, joka pyrkii kehittämään tasaisesti ihmisen eri fyysisiä ominaisuuksia. Tavoitteena onkin luoda urheilija, joka on samalla painonnostaja, voimistelija ja pikajuoksija. CrossFittiin kuuluu monipuolisesti liikkeitä ja harjoituksia esimerkiksi voimistelusta, painonnostosta, voimamies- ja kestävyyslajeista. Useiden eri osa-alueiden ansiosta harjoittelu on erittäin monipuolista, eikä kokenutkaan urheilija pääse kyllästymään. Monipuolisuutensa vuoksi laji sopii hyvin myös ns. perus kuntoilijalle. Vaihtelevilla harjoitteilla varmistetaan, ettei keho kuormitu liian yksipuolisesti, ja mieli pysyy virkeänä. Pohjimmiltaan kyse on monipuolisesta ja tehokkaasta kuntoilumuodosta, jonka viehätykseen kuuluu vahvasti myös yhteisöllisyys. 

Jotta monipuolinen harjoittelu olisi tehokasta ja turvallista, eri tekniikoiden opettelemiseen käytetään runsaasti aikaa. Kehitystä ei ole tarkoitus jahdata jättämällä tekniikka huomioimatta, vaan hiomisen kohteena ovat niin liikeradat kuin voimatasotkin.

”CONSTANTLY VARIED, FUNCTIONAL MOVEMENTS EXECUTED AT HIGH INTENSITY”

CROSSFIT INC.

KENELLE CROSSFIT ON TARKOITETTU?

CrossFittia voi harrasta kuka tahansa iästä ja liikuntataustasta huolimatta. Tärkeä osa lajia liikkeiden "skaalaaminen" eli jokaisesta liikkeestä on olemassa eri versioita, joista löytyy jokaiselle sopivan haastava. Ohjatuilla tunneilla käy ihmisiä laidasta laitaan eikä kukaan ole liian huonossa tai hyvässä kunnossa osallistuakseen tunnille. Harjoituksissa kovin vastus ei ole kaveri vieressä vaan sinä itse.

MITEN PÄÄSEN ALOITTAMAAN?

Jotta pääset aloittamaan CrossFit-harjoittelun, sinun on suoritettava On Ramp -kurssi. Tämän jälkeen voit siirtyä normaalin tuntiharjoittelun pariin. On-Rampilla käydään läpi yleisimmät crossfitissä käytetyt liikkeet. Kurssi kestää yleensä noin kuukauden ja sisältää 12x1h - harjoituskertaa. Tai vaihtoehtoisesti kahden viikonlopun intensiivi-kurssi 4x2h. Pääset tutustumaan on ramp -kurssiin tarkemmin täältä.

MITÄ CROSSFIT-TUNNILLA TEHDÄÄN?

Ohjatulla tunnilla tehdään salin ohjelmointiin suunniteltu päivän treeni eli "wod" (workout of the day). Jokaisella saman päivän aikana olevalla tunnilla tehdään siis sama treeni. Joskus päivän treeni saattaa keskittyä vain voimaan tai voimistelutaitotihin mutta pääsääntöisesti wodin sisältö seuraava:

- Alkulämmittely

- Voima- tai taito-osuus

- Metcon eli kuntoharjoitus

CROSSFIT SANASTOA

  • WOD = Workout of the day, eli päivän treeni.

  • Metcon = Metabolic conditioning eli korkeasykkeinen harjoitus.

  • Emom = Every minute on the minute. Jokaisella minuutilla tietty määrä toistoja tiettyä liikettä. Loppuaika minuutista on lepoa.

  • Amrap = As many rounds/reps as possible. Suoritetaan tietyn ajan sisällä niin monta kierrosta tai toistoa annettuja liikkeitä kuin mahdollista.

  • RX = Tarkoittaa jonkin treenin määrättyä painoa tai liikettä. Esimerkiksi käsipainon paino tai liikkeen vaativuus.

  • Skaalaus = Rx painon tai liikkeen voi aina skaalata eli muokaa itselleen sopivaksi. Esimerkiksi voi valita pienemmän painon tai vaihtaa leuanvedot rengassoutuun.

  • Boxi = CrossFit saleja kutsutaan usein boxeiksi.

  • DB = Dumbell eli käsipaino

  • KB = Kettlebell eli kahvakuula

CROSSFIT LIIKKEET

(Klikkaa liikettä päästäksesi videoon)

Ilmoittaudu On-Ramp kurssille

ALOITTAMINEN

Oletko uusi CrossFitin parissa? Varaa on ramp -kurssi nyt ja hyppää mukaan!

Ilmoittaudu jäseneksi

JÄSENEKSI

Oletko jo vanha CrossFit -konkari? Tutustu jäsenyyksiimme ja valitse sinulle sopivin kokonaisuus!

bottom of page